Je hebt een tuin en je bent op zoek naar beplanting die voor een sfeer zorgt die bij jou past.
Heb je er al aan gedacht om een boom in je tuin te zetten?

Soorten bomen

Er zijn vele soorten bomen. Elk met een eigen uitstraling.
Sommige zijn erg decoratief terwijl andere ons ook nog eens voorzien van een volle fruitmand.
Allereerst kun je kiezen uit naald- of loofbomen. Dat wil zeggen: bomen met naalden en bomen met blaadjes. Naaldbomen zijn bijvoorbeeld de spar of de taxus.
Bekende loofbomen zijn de berk en de appelboom.
En zo zijn er nog veel meer. Maar wat doet zo’n boom nu in een tuin, als je het hebt over sfeer of functie?

Sfeer in de tuin

Het ligt er natuurlijk aan naar welke sfeer je op zoek bent voor je tuin. In een rotstuin kies je voor een andere boom dan in een romantische tuin.
De keuze van de juiste boom zorgt voor een versterking van de gekozen sfeer. Omdat het plaatje van de tuin dan de sfeer uitademt die jij voor jouw tuin zoekt.
Een mediterrane tuin met een appelboom is aardig, maar de sfeer van de mediterrane wordt versterkt met bijbehorende palmbomen. Dus kies je de palmboom.
In een boerentuin is de appelboom natuurlijk wel een goede sfeermaker.

Functie in de tuin

Je kunt bomen ook kiezen vanwege hun functie.
Zo kan de keuze op een bepaalde boom vallen omdat je een prettige schaduwplek wilt. Leibomen zorgen bijvoorbeeld prima voor schaduw.
En wil je graag fruit uit eigen tuin? Dan kies je een fruitboom. Heerlijk, die appels uit eigen boom op je fruitschaal (en heb je er teveel dan maak je appelmoes!).
Als je van bloemen houdt, kies dan voor een bloeiende boom zoals de magnolia.

Beleving van de tuin

Bomen zorgen voor leven in de tuin. Vogels vliegen af en aan. Ze eten even een bladluisje of rusten op een tak om vervolgens weer verder te vliegen. Kevertjes scharrelen over de bast en een eekhoorn gebruikt de boom als zijn uitkijkpunt.
Als je op je gemak in je tuin zit, onder de boom, kun je de wind horen ruisen en de vogels horen fluiten. Dat zijn van die momentjes dat je je even heerlijk kunt ontspannen.Door zijn functie en de sfeer die hij meebrengt is een boom dus zeker een mooie aanwinst voor je tuin.
Boom