Geniet in de winter net zo van de tuin als in andere seizoenen, want er valt altijd iets te zien of beleven. Een paar winterse tips.

  1. Groen zien

Bedenk dat in de winter de meeste planten zijn uitgebloeid en je alleen kale takken ziet. Als je een aantal wintergroene tuinplanten in de tuin zet heb je in elk geval al iets groens om naar te kijken. Van taxus en buxus kun je ook een haag aanplanten, daarmee geef je structuur aan je tuin. Heb je weinig plek, denk dan eens aan klimop. Dat is een groenblijvende klimmer, waar je vogels meteen ook een schuilplekje mee geeft. Bamboe blijft ook groen en ritselt het hele jaar rustgevend.

  1. Vogels spotten

In de winter kunnen vogels wel wat hulp gebruiken. Door voer voor ze neer te leggen of op te hangen lok je ze naar je tuin en heb jij meteen iets om naar te kijken. Niet alleen voer is belangrijk, maar ook water. Als het vriest kun je beter geen water neerzetten, maar wat ijsschilvers. Geef ze ook vogelhuisjes om in te schuilen of zorg voor groenblijvende hagen waar ze zich in kunnen verstoppen.

  1. Uitgebloeid mooi

Sommige planten zijn uitgebloeid bijna net zo mooi als in bloei. Bijvoorbeeld siergrassen, hortensia, Phlomis en zonnehoedjes of rozen(bottels). Laat de vaste planten zo lang mogelijk staan in je tuin en ruim het niet voor de winter op. Zo geniet jij nog van het winterbeeld en de afgestorven stengels geven kleine insecten en dieren weer een plekje om tussen de schuilen.

  1. Kleuraccenten

Er zijn planten die juist in de winter de aandacht trekken. Zoals kornoelje met zijn felrode of gele stelen. Maar ook bergthee die rode besjes heeft, winterheide (Erica)  die in wit, roze of paars bloeit, Leucothoe met felrood blad, of roze bloeiende sneeuwbla (Viburnum bodnantense). Zet ze in pot op het terras of in je border voor kleuraccenten in de winter.